Košarica: 0 izdelkov
Kontakt:
031 586 049
041 884 124
Kaj je iBeacon in kako deluje

iBeacon tehnologija

04. Marec 2016
iBeacon ni nič drugega kot Applova lastna verzija nearable (beacon, BLE) tehnologije, ki omogoča pametnemu telefonu ali drugi napravi, da izvede ustrezno dejanje, ko zazna signal t.i. Beacona. Ta tehnologija je podobna sistemu svetilnikov, s katerim so si ladje pred leti pomagale pri plovbi ali pa
bolj sodobnemu GPS sistemu, le da se Beaconi lahko uporabljajo tudi v zaprtih prostorih...


Pravzaprav Beaconi niso nova stvar in je obstajala še predno jo je ˝posvojil˝ Apple, vendar je ta tehnologija postala prepoznavna šele, ko jo je Apple vgradil v iOS 7. Počasi Applu sledijo tudi drugi proizvajalci pametnih telefonov in prvi se je odzval Samsung s sistemom Proximity, ter AltBeacon standard, ki je odprt za vse Android naprave. Seveda je na trgu že kar nekaj aplikacij in proizvajalcev samih Beaconov (Estimote, Gimbal, Paypal, Kontakt.io, idr.), vendar se bomo v nadaljevanju dotaknili predvsem iBeacon tehnologije in samih Beaconov, čeprav vsi sistemi delujejo na podoben način. Predstavili pa vam bomo tudi nekaj (izmed kopico) možnosti uporabe.

Kako Beacon deluje

Beacon je pravzaprav naprava, ki posreduje določen signal v rednih časovnih presledkih. Beaconi posredujejo edinstven signal večkrat na sekundo, ki jih pametni telefoni lahko zaznajo (oz. naložena aplikacija), ko se nahajajo znotraj nekajmetrskega dosega (večinoma do 50 m).

Beacon je neke vrste sprožilec, ki npr. opozori pametni telefon oz. njegovega uporabnika na neko vsebino v določenem prostoru, kjer se uporabnik trenutno nahaja. Naprava sama po sebi ne naredi nič drugega kot to, da oddaja signal! Za delovanje celotnega sistema potrebujete v ozadju še določeno aplikacijo in po potrebi server, napravo za shranjevanje podatkov, itd. (odvisno od namena uporabe). Seveda se lahko napravo uporablja tudi na prostem in samo za označevanje določenega predmeta.

Vsak Beacon sestoji iz štirih zelo pomembnih identifikatorjev:

* UUID št.: vsak Beacon ima svojo lastno št., ki ga loči od ostalih Beaconov, lahko pa ima tudi več Beaconov isto UUID. Primer: Sportina se odloči za posebno ponudbo v vsej verigi svojih trgovin in vsi uporabljeni Beaconi si bodo delili isti UUID.  
* Major št.: uporablja se za razlikovanje manjše podskupine Beaconov znotraj večje skupine. Primer: Sportina v določeni trgovini uporabi tri Beacone in vsi trije bodo imeli isto Major št., tako bo Sportina točno vedela za katero trgovino gre.
* Minor št.: vsak Beacon ima svojo Minor št. Primer: vsi trije Sportinini Beaconi iz določene trgovine bodo imeli vsak svojo Minor št., tako bo Sportina točno vedela kje se kupec nahaja v trgovini.
* Tx Power: se uporablja za določanje oddaljenosti od Beacona. Tx Power je definiran kot moč signala odmerjen natanko 1 meter od naprave.

Po teh številkah tako vemo, da gre za Beacon Sportinine posebne ponudbe (UUID št.) v trgovini Sportina v CityPark centru v Ljubljani (Major št.), pred vhodom v trgovino (Minor št.).

Tehnologija iBeacon temelji na standardu Bluetooth Low Energy (del Bluetooth Smart oz. Bluetooth 4.0), ki ga podpira večina pametnih telefonov, tako Android kot iOS. Običajno vključen Bluetooth porabi telefonu kar precej baterije, vendar Bluetooth Smart je energijsko bolj varčen.

Beaconi so lahko različnih oblik, velikosti in barv. Napajajo se večinoma preko baterij (od izjemno majhnih, do klasičnih AA baterij), USB priključka, nekatere pa je celo možno direktno vklopiti v vtičnico. Večina Beaconov se lahko pritrdi na steno oz. drug fiksen element ali pa se jih obesi. Beacon pa navsezadnje lahko postane tudi telefon.Namen uporabe

S sistemom Beacon bo lahko vsak trgovec, blagovna znamka, aplikacija ali platforma zmožna natančno določiti, kje se potrošnik v nekem prostoru nahaja in kako se giba. Vsekakor je to odlična priložnost, da se potrošniku ustvari celovito izkušnjo - od informacij, popustov, plačevanja, do oglaševanja. Način uporabe Beaconov je praktično neomejen. Uporabljajo se lahko v muzejih, trgovinah, letališčih, knjižnicah ipd. Ko uporabnik pametnega telefona vstopi v nek prostor, kjer se nahajajo Beaconi, dobi neko targetirano informacijo v obliki teksta, popusta, priporočila, oglasa, povezavo do spletne strani, videa ipd.

Uporabnik lahko s pomočjo Beaconov poišče določen izdelek, ki ga išče ali pa poišče lokacijo info pulta, WCja prilagojenega invalidom, ipd. Možno je tudi plačevanje (če ima uporabnik ustvarjen račun za mobilno plačevanje). Označite lahko tudi določen predmet ali žival. Uporaba je resnično omejena samo na domišljijo in dnevno se tehnologija razvija ter spreminja.

Trgovine

Svojim kupcem preko Beaconov predstavijo posebne ponudbe, e-kataloge, kupone, ipd. Blagovne znamke ciljnim kupcem predstavijo svoj produkt, poseben popust ali novo oglasno kampanjo.Nakupovalni centri

Obiskovalce obvestijo o dogodkih, podajo pomembne informacije, usmerjajo po centru, obveščajo o znižanjih ipd.

Restavracije

Gostom ponudijo personaliziran kupon, informacije, dnevne menije.

Muzeji, galerije in knjižnice

Obiskovalcu ponudijo celovito izkušnjo - od mobilnega vodenja, do raznih zanimivosti o razstavi, razne video vsebine, informacije.

Športni objekti

Obiskovalcem dogodka pošljejo informacije o tekmi, načrtu objekta, vodijo obiskovalca do sedeža, ponudijo kupon za prigrizke ipd.

Letališča

Promocije, posebne ponudbe in ugodnosti, informacije o letu, zemljevid letališča.

Prednosti

* Obiskovalci oz. potrošniki dobijo celovito izkušnjo povezano z njihovo lokacijo.
* Tržniki lahko dosežejo točno določeno ciljno skupino in ustvarijo bolj učinkovito oglaševanje.
* Vodstvo oz. managerji pridobijo vse potrebne informacije o gibanju obiskovalcev in samem obisku.
* Z Beaconi je možno označevati tudi predmete.

Ta tehnologija vsekakor prinaša nov način komuniciranja s potrošniki. iBeacon na nek način omogoča razširitev digitalnega okolja v fizični svet.

Pojavile so se številne nove aplikacije - navigacija v zaprtih prostorih, trženje na podlagi lokacije, podpora strankam na podlagi lokacije, personalizirana podpora strankam, personalizirano trženje, ipd.

Vsekakor tej tehnologiji govori v prid to, da jo lahko uporabljate samo, če jo seveda želite.

Slabosti

* Zasebnost uporabnika: tu obstaja veliko vprašanje zasebnosti, ter kako daleč je primerno posegati v zasebnost potrošnika;
* iBeacen deluje samo, če imamo prižgan Bluetooth, kar zaradi prevelike porabe baterije na telefonu večina ljudi nima;
* tehnologija je dokaj nova in je večina potencialnih potrošnikov še ne uporablja;
* z razliko NFC-ja, kjer se komunikacija zgodi na nekaj centimetrih, je tu prisotna veliko večja razdalja, zato je velika možnost za prevare;
* če se na isti lokaciji nahaja preveč Beacnov, se lahko njihov signal moti med seboj;
* trenutno še dokaj draga tehnologija napram NFC. Sami Beacni stanejo nekaj deset evrov (brez upoštevanja tudi drugih stroškov, kot so vzdrževanje, aplikacije, server, obdelava podatkov ipd.), medtem ko NFC tagi stanejo nekaj centov;
* in ne nazadnje s prenasičenostjo Beacnov lahko dobimo pri uporabnikih kontra efekt, kar lahko vodi do neuporabe. Kajti nihče si ne želi doživljati pop-up oglaševanja v resničnem svetu.
* za delovanje celotnega sistema potrebujete še kup drugih naprav (npr. server, aplikacije,...)

iBeacon vs. NFC

Čeprav se je začelo predpostavljati, da sta NFC in iBeacon zelo podobni tehnologiji in bo ena izmed njiju izpodrinila drugo, temu ni tako. Tehnologiji sta si izjemno različni, čeprav na prvi pogled ne izgleda tako. Kljub temu, da obe povezujeta digitalni in fizični svet, je njuno delovanje popolnoma različno. Tudi sam namen uporabe je lahko popolnoma različen. NFC omogoča povezovanje s predmeti, medtem ko iBeacon omogoča povezovanje s prostori. Kljub vsemu bomo tudi mi naredili primerjavo za lažjo predstavo o delovanju Beaconov.


iBeaconNFC
Kaj je to?Beaconi so majhne, brezžične naprave, ki pošiljajo signale pametnim telefonom s pomočjo Bluetooth LE.NFC omogoča dvema napravama, da si izmenjata podatke s pomočjo radijskih valov kratkega dosega. 
Razdalja branja:iBeacon ima domet do 50 metrovNFC deluje na bližino (do nekaj cm)
Varnost:Verjetno možne zlorabeZlorabe so možne
Napajanje:Beacni za delovanje potrebujejo napajanjeNFC tagi delujejo brez napajanja (pasivna naprava)
Tehnologija:Deluje preko Bluetooth LE, ki ga imajo večinoma vsi novejši pametni telefoniNFCja nimajo vsi pametni telefoni
Plačevanje:Omogoča mobilno plačevanje
Omogoča mobilno plačevanje
Cena:Trenutno dokaj visoka cena naprav (nekaj 10 €)Izjemno nizka cena tagov (nekaj centov)
Delovanje:Za delovanje potrebuje v ozadju vsaj še aplikacijoTagi imajo nekaj spomina in lahko delujejo brez aplikacij
Velikost:Trenutno na voljo še dokaj velike napraveTagi so izjemno majhni
Zasebnost:Bolj vsiljiva tehnologija, ki lahko poseže v zasebnost uporabnikaManj vsiljiva tehnologija
Uporaba:dogodki, veliki javni prostori, oglaševanjevstopnice, vozovnice, izmenjava informacij
Povezovanje:1 (Beacon) » več (pametnih naprav)1 (NFC tag) » 1 (pametna naprava)

Zaključek

Ta tehnologija je še zelo v povojih, zato še ni jasno v katero smer bo zavila in kako se bo razvijala. Nekatere skrbi, da bo Apple s svojimi težnjami ˝prevzel˝ tehnologijo in jo onemogočil vsem ne-Apple uporabnikom. Druga skrb je tudi ta, da bodo razvijalci razvijali Beacon sistem neenotno. Tretja in najpomembnejša pa je ta, da se lahko zgodi prepoved oz. omejitev uporabe s stani EU. Vsekakor bo čas pokazal svoje.

Več podatkov, primerjave in testiranja pa si lahko ogledate na sledečih povezavah:
*http://www.ibeacon.com/what-is-ibeacon-a-guide-to-beacons/
*http://www.adnovum.ch/en/wissen/focus/knowhow/ibeacons_simple_technologie_mit_potenzial.html
*http://www.aislelabs.com/reports/beacon-guide/
*http://www.zdnet.com/samsung-readies-its-apple-ibeacon-challenger-proximity-7000035769/
*http://www.getelastic.com/mobile-commerce-ibeacon-vs-nfc-infographics/
*http://www.warski.org/blog/2014/01/how-ibeacons-work/
*https://gigaom.com/2013/09/10/with-ibeacon-apple-is-going-to-dump-on-nfc-and-embrace-the-internet-of-things/
*http://www.cultofandroid.com/50952/beacon-guide-android-users/
*http://blog.punchthrough.com/post/57813153898/wtf-is-an-ibeacon
*http://9to5mac.com/2013/09/27/ibeacon-briefing-what-is-it-and-what-can-we-expect-from-it/
*http://en.wikipedia.org/wiki/IBeacon
*http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/ibeacon-what-is-it-and-why-should-i-care-9311014.html
*http://www.networkworld.com/article/2174189/wireless/apple-s-ibeacon-turns-location-sensing-inside-out.html
*http://www.footmarks.com/beacons-ios8/
*http://meetingofideas.files.wordpress.com/2013/12/ibeacons-bible-1-0.pdf
*http://daveaddey.com/?p=1252
*http://beekn.net/

Beacne lahko spremljate na WikiBeacon: http://www.wikibeacon.org/map

O Bluetooth Smart (Bluetooth LE):
*http://blog.laptopmag.com/just-what-is-bluetooth-4-0-anyway
*http://www.bluetooth.com/Pages/Bluetooth-Smart-Devices-List.aspx

Oznake

RFID čipiBio PVC Ekološke karticeTisk na PVC kartice Vrste tiska karticVrste NFC čipov Kaj je NFC Brezstična tehnologijaNFC tehnologija Uporaba NFCNFC nalepke Vrste NFC nalepkiBeacon tehnologija Kaj je iBeaconRFID čitalnikaApple NFC iphone nfc nfc tag iphone nfc nalepke iphoneRFID čipi unikatna številka čipa UID čipa (Unique Identifier) UID številka čipa branje UIDiphone nfc apple nfc iphone nfc tools iphone nfc nalepke ios nfc testnfc tehnologija nastavitve NFC uporaba nfc tehnologije pozicija NFC anten Samsung NFC naprave branje in pisanje na NFC čipe prenosne naprave za branje in pisanje na Mifare 1k čipe pametni plakat NFC tehnologije NFC standardov Siemensov krmilnik industrijske čitalnike ISO15693NFC oznaka vklop navigacije NFC tehnologije za navigacije v avtomobilu NFC nalepki uporaba NFC tehnologije pametni mobilni telefon z NFC tehnologijo NFC oznako plastična NFC nalepka v obliki diska nalepko sprogramiramo NFC ToolsNFC medij NFC čip z anteno najpogostejši NFC mediji NFC nalepke NFC oznake NFC kartice NFC zapestnice NFC obeski izbira medijaRFID čitalci RFID reader naprave RFID čip RFID čitalcev branje pasivnih RFID medijev branje frekvenčnih področij 125 kHz 13.56 MHz in UHF področja (860~960 MHz) RFID čitalniki RFID bralniki RFID pisanje na čipe bralno pisalne naprave za RFID čipnamizni RFID čitalci emulator tipkovnice pretipkajo UID kodo RFID čipa Syris RD200 RFID čitalca konfigurator dokumentacijo vzorci kode v različnih jezikih gonilnike poljubni format prebrane UID kode čipa NFC Tools brezplačna mobilna aplikacija branje pisanje kodiranje NFC nalepk kodiranje NFC program NFC Tools NFC sprogramirate NFC tehnologija podskupina RFID medijev frekvenci 13.56 MHz čipa antene lepilom vrst NFC čipov NTAG213 Mifare Ultralight iCode SLI X NFC čip NTAG213 najbolj pogostih NFC čipov identifikacijo edinstvene UID številke 14 mestna koda v Heksadecimalnem formaRFID kartice več čipov RFID mediji kombiniran čip RFID kartice 125 khz Mifare obeski 125 khz NFC nalepke 125 kHz UHF RFID čip 2 sistema 125 kHz odpiranje vrat in 13.56 MHz sistem za registracijo delovnega časaRFID medij RFID čip anteno Rfid kartice 13.56 MHz čipi Mifare NFC velikost antene antena RFID kartice razdalja branja čitalcem Večja antena razdalje branjaPrijava v računalnik programi za login ključki za login prijava v računalnik z kartico RFID čitalnik in kartice za login RFID čitalec keyboard emulator UID kodo čipa spreminjati RFID kodo čitalec Syris RD-200 M1 geslo vpišete v spomin čipa
Pogoji poslovanja
Vsebina spletnega mesta je avtorsko delo in je brez soglasja ni dovoljeno kopirati
Izdelava MMstudio